Navigation

Vind via de onderstaande button het LESPAKKET BIJ DE REGENMAKER

De Regenmaker: Voorlezen voor de verandering

Bijzonder project van De Noordwijkse Methode in samenwerking met Kees Klomp, Marcel Kampman en vele anderen.

De afgelopen periode zijn wij bezig geweest met het ontwikkelen van een lespakket bij het boekje ‘De Regenmaker’, geschreven door Kees Klomp, bekend o.a. door zijn boeken over de betekeniseconomie. Dit mini boekje is een speciale editie van Postcast.nl.

JE KUNT HET BOEKJE, VOORLEESFILMPJES EN DE LESPAKKETTEN VINDEN OP https://postcast.nl/deregenmaker

De Regenmaker is een hervertelling van een stokoud verhaal over een klein vogeltje en een bosbrand. Bij verandering denken we vaak aan grootse dingen, zo groot om wanhopig van te worden. Denk aan het klimaatprobleem of de afname van biodiversiteit. Het klinkt allemaal heel groots en onmogelijk, maar wat nou als je de verandering kleiner maakt en dichterbij jezelf brengt? Dan kan je net als Olla, het kleine vogeltje, een verandering maken bij jou in de omgeving. Dit verhaal van ‘De Regenmaker’ laat je de kracht voelen van het zetten van kleine stapjes en maakt een groot probleem op een hoopvolle manier bespreekbaar voor kinderen én volwassenen.

De Noordwijkse Methode heeft 4 lessen gemaakt voor de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw. De eerste les gaat over ‘De Regenmaker’, met de techniek en de werkvormen van onderzoekend lezen, luisteren en begrijpen lees je het boek met de kinderen en maken de kinderen tekeningen bij het boek. De tweede les gaat in op biodiversiteit en over de kriebelbeestjes bij jou in de omgeving. Les 3 gaat over de voedselketen en wat je kan doen om een stapje te zetten om de wereld te veranderen. Ten slotte gaat les 4 over hoe je met je idee impact kan krijgen op anderen, net als het kleine vogeltje Olla. Een mooie manier om kinderen bewust te maken dat zij zelf een stapje kunnen zetten om de wereld te veranderen en om kennis te maken met het geven van thematische lessen volgens de Noordwijkse Methode.

De Regenmaker, geschreven door @Kees Klomp, uitgegeven door @postcastforachange. En met een heel team aan mensen: @happykamping @Dennis.vanaalst @joostwiddershoven @meestersander @diezijnvaardig @stanggubbels @frumvanegmond.

 

 

Ontvang onze gratis lesinspiratie

Graag delen we met jullie onze lesideeën, actuele ontwikkelingen en tips die je gelijk kunt toepassen in de praktijk.