Navigation

Uit de praktijk – Directeur Suzanne Confurius

“Rode wangen van plezier, dat is wat we willen!”

Suzanne Confurius is directeur van Basisschool De Ark in Heemstede, waar sinds 2016 met de Noordwijkse Methode wordt gewerkt. Onder leiding van Suzanne is De Ark verandert van een traditionele school naar een Noordwijkse Methodeschool. Het aantal leerlingen is sindsdien behoorlijk gegroeid. Er is nu zelfs een wachtlijst. Suzanne is erg enthousiast over de Noordwijkse Methode en wilde hier dan ook een paar  vragen over beantwoorden.

Wat spreekt jou het meest aan van de Noordwijkse Methode?
Het is mooi dat alle vakken in met elkaar in verbinding staan door het werken volgens een thema. Hierdoor begrijpen de kinderen veel meer wat alles met elkaar te maken heeft. En de Denkbubbels: Dit zijn vragen die we gebruiken om de kinderen onder andere te leren hoe ze onderzoekend kunnen denken, creatief kunnen denken, perspectief leren nemen.

Wat is er op jullie school veranderd sinds jullie met de Noordwijkse Methode werken?
Ik zie dat de kinderen veel enthousiaster met de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en de alle atelieractiviteiten bezig zijn. De kinderen vertellen zelf dat ze het heel fijn vinden om niet meer steeds uit boeken en werkboekjes te hoeven werken, maar dat ze op leuke en interessante manieren de lesstof eigen mogen maken. Daarbij zie ik dat ze genieten van het maken van bijvoorbeeld kijkdozen, presentaties, posters en een liedje. Ze leren de lesstof dus op zoveel meer eigen wijze die past bij de kinderen. Ze leren enorm veel meer dan dat ze de zaakvakken met een lesboek en een werkboek aangeboden krijgen. ‘Rode wangen van plezier, dat is wat we willen’. Dit zie ik niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de leerkrachten. Ik zie leerkrachten die het beste in zichzelf naar boven halen.

Heb je nog tips voor scholen die net zijn begonnen met de Noordwijkse Methode?
Houd vol, want het is het echt waard! Het kost in het begin heel veel energie en tijd, maar als je er eenmaal mee aan het werk bent, ga je ieder thema steeds meer voelen dat het de inspanning waard is! Je wordt sneller in het bedenken en maken van je lessen. Je leert daarbij zoveel dingen waardoor het makkelijker wordt om de lessen te ontwerpen. Na een jaar kun je al zeggen: dit is geweldig! Dan wil je niet meer anders.

Ontvang onze gratis lesinspiratie

Graag delen we met jullie onze lesideeën, actuele ontwikkelingen en tips die je gelijk kunt toepassen in de praktijk.